Przy niedzieli zdradzę Wam pomysł na niecodzienną wersję racuchów. Nie będą one jak zazwyczaj się wszystkim kojarzą w wersji słodkiej, ale wytrawnej ze szpinakiem i z sosem pomidorowym oraz pomidorkami koktajlowymi.
RACUCHY JOGURTOWO-SZPINAKOWE z SOSEM AURORA
Składniki:
racuchy:
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
160 g mąki
100 g szpinaku baby
sól i pieprz
oliwa do smażenia
sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i kroimy w paski, a następnie obsmażamy.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, a potem mąkę i ostudzony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy racuchy.
sos:
Mąkę rumienimy na maśle,a następnie dodajemy mleko i mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy chwilę,dodajemy koncentrat i śmietanę. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Racuchy polewamy sosem i podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i opcjonalnie ze szczypiorkiem.
Wyglądają pysznie, a racuchów w wersji "wytrawnej" dawno nie robiliśmy. Chyba się skusimy!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, i do tego ten sos. Ja bym go podkręciła chili. Pycha :)
OdpowiedzUsuń