Konfitura (dżem) z jabłek i cukinii o aromacie cytrynowym doskonale sprawdzi się do naleśników, gofrów albo domowych wafli. Można też dodać ją do ryżu na ciepło lub zapiec pod kruszonką.
KONFITURA z JABŁEK i CUKINII
Składniki:
3 duże cukinie
około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy
cukier do smaku (około 3/4 szkl)
opcjonalnie cynamon
Przygotowanie:
Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Mmm ciekawy pomysł :) Połączenie jabłek i cukinii znam, ale konfitury jeszcze z nich nie jadłam :>
OdpowiedzUsuń