Wrzesień to czas nie tylko przetworów robionych na zimę, ale też ciast z
jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo
śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i
śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje
każdemu. Polecam.
BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM
Składniki:
(tortownica 24 cm)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
mus śliwkowo-jabłkowy:
10 śliwek
2 jabłka
1/2 szkl wody
1 galaretka cytrynowa
sok z 1/2 cytryny
cukier waniliowy
cynamon
cukier do smaku
masa śmietankowa:
330 ml śmietany 30 %
cukier puder do smaku
1 galaretka przezroczysta
3/4 szkl wody
wierzch:
1 galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy olej, a następnie przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy
mus śliwkowo-jabłkowy:
Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy.
Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły i dusimy. Kiedy zaczną robić się miękkie dodajemy jabłka, cukry i cynamon.
Całość po podgotowaniu miksujemy blenderem na mus.
Do gorącego musu dodajemy galaretkę z żelatyną (sypką) i mieszamy. Mus studzimy, a kiedy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
masa śmietankowa:
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku, a potem łączymy z tężejącą galaretką, wylewamy na mus śliwkowy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
wierzch:
Na wierzch zastygniętej masy śmietankowej wylewamy przestudzoną
galaretkę i także chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz