piątek, 15 września 2017

Babeczki serowe z matchą


Kolejna propozycja na babeczki czy też tartaletki. Tym razem o słodko ziemistym smaku. Zielona herbata matcha ma charakterystyczny smak , dlatego jeśli nie jesteście jej koneserami do masy serowej jej nie dodawajcie. Przepis wykonany według lipcowego magazynu "Kuchnia". 

BABECZKI SEROWE z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA


Składniki:
ciasto:
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
250 g mąki
masa serowa:
200 g twarogu
50 g cukru
1 jajko
100 ml kremówki
1 łyżeczka mąki
6 g herbaty matcha
krem:
100 g śmietany 30
18 g cukru pudru
2 g herbaty matcha
dodatkowo:
borówki

Przygotowanie:
ciasto:
Masło, cukier,mąkę oraz jajko wyrabiamy na ciasto.  Ciasto odstawiamy do lodówki  na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy kulkami lub fasolą.  Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
masa serowa:
Ser przeciśnięty przez praskę łączymy z jajkiem, cukrem,śmietaną , mąką i herbatą matcha. Przelewamy na podpieczone babeczki i wstawiamy je  ponownie do piekarnika na 15 minut.
Upieczone studzimy.
krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, na końcu dodajemy herbatę. Jeśli nie lubicie smaku herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru kremu można dodać 1 łyżeczkę syropu miętowego lub zielony barwnik w niewielkiej ilości. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim babeczki. Na wierzchu układamy kilka borówek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz