sobota, 23 września 2017

Piegowate mielone


Na pomysł zrobienia mielonych w tej wersji wpadłam trochę przypadkiem, robiąc farsz do schabowych pierożków. Została mi odrobina farszu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone.

PIEGOWATE MIELONE


Składniki:
ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
garść grzybów mun
1/2 pora
1 jajko
ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę do panierowania)
sos sojowy lub sól do smaku
pieprz do smaku
smalec do smażenia

Przygotowanie:
Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oleju. Pora kroimy w pióra. 
Mięso mielone łączymy z porem, grzybami oraz lekko namoczoną bułka tartą i jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego lub odrobinę soli do smaku a także szczyptę pieprzu. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a potem smażymy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz