poniedziałek, 3 października 2022

Gruszka z pieprzem


 Małe, dosłownie na dwa kęsy, a smaku w nich zadziwiająco wiele. Chrupiące "miseczki" wypełnione migdałowym kremem, do tego soczyste gruszki i słodki aksamitny krem z białej czekolady z nutą pieprzu. Moja kolejna entremetowa propozycja to prawdziwa bomba. Kto spróbuje nie pożałuje.

MINI TARTY GRUSZKA Z PIEPRZEM

Składniki:
(10 porcji)
tartaletki/foremki:
200 g mąki
90 g cukru pudru
90 g masła
30 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych
1 jajko
krem migdałowy:
50 g masła
40 g cukru pudru
50 g mielonych  płatków migdałowych lub mąki migdałowej
gruszki w żelu:
1,5 dużej gruszki
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
śmietankowy ganache z pieprzem: 
100 g białej czekolady
270 g śmietany 30%
szczypta grubo mielonego pieprzu
1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo:
konfitura z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

taraletki:

Mąkę mieszamy z mąką migdałową (lub zmielonymi migdałami bez skórki), cukrem, masłem i jajkiem. Zagniatamy ciasto. Cisto rozwałkowujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub silikonowymi matami, a następnie wkładamy (z papierem lub matą) do zamrażalnika na 30 minut. 
Z zamrożonego ciasta, z pomocą ringów do pieczenia foremek /tj. perforowane ranty do mini tart/ wycinamy koła oraz paski o szerokości ringu. Ciastem wykładamy ringi, które ponownie wstawiamy do zamrożenia (dzięki temu ciasto nie powinno "spływać" podczas pieczenia).
Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopnia i pieczemy przez 25 minut.

Po upieczeniu studzimy, a potem delikatnie wyjmujemy z ringów. 

 
krem migdałowy:
Miękkie masło w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem pudrem dodając mąkę migdałową lub zmielone płatki migdałowe. 
gruszki w żelu:
Cukier, wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy w rondlu. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla, gotujemy, Kiedy gruszki będą miękkie dodajemy do rondla rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąkę z tapioki lub ziemniaczaną. Gotujemy przez chwilę, aż sos się żeluje. Studzimy.
wierzch/śmietankowy ganache z pieprzem:
120 ml śmietany podgrzewamy dodając posiekaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do rozpuszczenia czekolady, a następnie dodajemy szczyptę grubo mielonego pieprzu oraz żelatynę namoczoną w 2 łyżkach ciepłej wody. Studzimy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie pozostałe 150 ml śmietany ubijamy dodając mieszankę czekoladową z lodówki. 
Złożenie
Dno upieczonych foremek smarujemy cienką warstwą kremu migdałowego. Na krem nakładamy warstwę konfitury z czarnej porzeczki / jeśli wolcie mniej słodkie desery można pominąć konfiturę/.
Na konfiturze układamy gruszki w żelu. 
Wierzch ozdabiamy ganache śmietankowym.
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz