Ciasto milionera składa się z kruchego spodu, masy karmelowej i czekoladowego wierzchu. Smakuje jak batoniki Twix. Ciasto jest słodkie, ale można tą słodycz przełamać odrobiną soli morskiej gruboziarnistej.
CIASTO MILIONERA
/millionaires' shortbread/
Składniki:
(forma 20 x 20cm)
spód:
150 g masła
40 g brązowego cukru
160 g mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masa karmelowa:
200 g mleka skondensowanego słodzonego
130 g masła
120 g cukru brązowego
czekoladowy wierzch:
85 g śmietany 30%
150 g czekolady mlecznej
szczypta gruboziarnistej soli morskiej
Przygotowanie:
spód:
Masło, cukier, sól, wanilię i mąkę zagniatamy. Ciasto będzie miękkie i lepiące dlatego odkładamy je na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przełożyć do formy 20 x 20 cm. Zdejmujemy górną warstwę papieru, ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy o piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 25 minut. Upieczony spód studzimy.
masa karmelowa:
Mleko skondensowane podgrzewamy z brązowym cukrem oraz masłem. Gotujemy cały cas mieszając do momentu, w którym mieszanka zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z ognia , lekko studzimy , przekładamy na upieczony spód. Studzimy, a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki.
czekoladowy wierzch:
Śmietankę podgrzewamy , dodajemy do śmietany posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej masy. Masę przelewamy na karmel i ponownie odstawiamy ciasto do lodówki.
Ciasto łatwiej będzie się kroiło jeśli będzie schłodzone, ale przed podaniem warto je wyjąć z lodówki wcześniej, żeby nie było za twarde.
Wierzch ciastek można dla przełamania słodkiego smaku posypać solą morską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz