czwartek, 13 października 2022

Mini szarlotki w nowym wydaniu

Jak może wyglądać szarlotka w nowym wydaniu? Może na przykład przybrać postać mini ciasteczka na chrupiącym spodzie z zapiekanym budyniem oraz rolką z jabłek, aromatycznego cynamonu, kardamonu i wanilii. 
Nie można oprzeć się pokusie.

MINI SZAROLTKI


Składniki:
(na 8 sztuk)
spody:
 150 g biszkoptów
70 g masła
budyń:
2 żółtka
3 łyżki cukru
25o ml mleka
cukier waniliowy
1 łyża mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
rolki szarlotkowe: 
3 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
1 laska wanilii
3 łyżki cukru
180 ml wody
7 g żelatyny
dodatkowo: 
100 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
orzechy do dekoracji
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia jabłkowych rolek szarlotkowych.
rolki szarlotkowe:
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, podgrzewamy w rondlu, aż puszczą sok i zmiękną. Dodajemy cukier, cynamon oraz wodę i ziarenka z laski wanilii. (laskę wanilii należy przekroić wzdłuż i ostrzem noża przeciągnąć po wnętrzu wanilii). 
Podgrzewamy przez chwilę, zdejmujemy z ognia , dodajemy namoczoną w odrobinie wody żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła. Jabłka studzimy, a potem przekładamy do silikonowych foremek w kształcie rolki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
(jeśli po zastygnięciu wstawimy foremki do zamrażalnika będzie łatwiej wyjąć z nich szarlokowe rolki, trzeba tylko pamiętać, aby przed nałożeniem na ciastko rolki miały czas żeby nabrać temperatury pokojowej, nie mogą być zamrożne)
budyń:
W małej misce roztrzepujemy żółtka z cukrem, mąką i 2 łyżkami mleka.  Resztę mleka podgrzewamy w rondlu, a kiedy zacznie się gotować dodajemy mieszankę z żółtek. Mieszamy i gotujemy do momentu otrzymania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, mieszamy, a następnie studzimy. 
spody:
Biszkopty mielimy na "piasek", dodajemy do nich rozpuszczone, ostudzone masło, mieszamy. Takim mokrym biszkoptowym "piaskiem" wykładamy podłużne silikonowe foremki, dociskając łyżką biszkopty do dna i boków foremek. 
Na biszkopty wlewamy ostudzony budyń.
Foremki z ciastkami i budyniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut. Po upieczeniu studzimy.
 
Na ostudzonych spodach układamy szarlotkowe rolki.  
Wierzch rolek dekorujemy orzechami oraz śmietaną ubitą z cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz