Dzisiaj pomysł na coś słodkiego, żeby przywitać zbliżający się Nowy Rok. Aksamitny sernik czekoladowy na kruchym spodzie z czekoladowymi wafelkami i marmurkową polewą. Pyszności.
SERNIK CZEKOLADOWY Z WAFELKAMI
Składniki:
spód:
150 g mąki
100 g masła
1 małe jajko
2,5 łyżki cukru
1 łyżka kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
750 g sera białego z wiaderka (Piątnica lub Włoszczowa)
200 ml śmietany
3 jajka
3 łyżki kakao
3/4 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
4 duże wafelki Prince Polo
wierzch:
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
50 g czekolady białej
Przygotowanie:
spód:
Wszystkie składnik na spód przekładamy do miski, zagniatamy ciasto , które owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie schłodzonym ciastem wykładamy spód formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrywam palcami małe kawałki ciasta, układam obok siebie i dociskam do dna dłonią). Spód zapiekamy 15 minut w 180 stopniach,wyjmujemy i studzimy.
Na ostudzonym spodzie układamy całe wafelki czekoladowe. Wafelki zalewamy masą serową.
masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową (muszą być w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski miksera. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników i otrzymania gładkiej masy serowej. Masę przelewamy na spód z ciasta i wafelków i wstawiamy ponownie do piekarnika na 55 minut. Pieczemy w 175 stopniach. Upieczony sernik studzimy.
wierzch:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, polewamy nią wystudzony sernik.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 1 łyżkę słodkiej śmietanki i robimy z niej kleksy na wierzchu sernika polanym gorzką czekoladą. Wykałaczką lub patyczkiem robimy zygzaki w czekoladzie. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Czy wafelki zachowują kruchość?
OdpowiedzUsuńniestety po upieczeniu wafelki robią się miękkie
OdpowiedzUsuń