Kukurydziane kule są dużą konkurencją dla naszych tradycyjnych szyszek z ryżu preparowanego, chociażby ze względu na zupełnie inny smak. Słodki smak szyszek zna chyba każdy, smak kukurydzianych kul zaskoczy niejednego. Gwarantuję, że słodko- słone popcorn ballsy pokochają nie tylko wasze dzieci. Spróbujcie koniecznie.
POPCORN BALLS
(kukurydziane kule)
Składniki:
1 opak. popcornu "do mikrofali"
1/3 szkl. syropu kukurydzianego
1/3 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
1/3 łyżeczki soli
80 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cukier, wodę, syrop kukurydziany,sól i ocet umieszczamy w rondlu i podgrzewamy, aż mieszanka mocno zgęstnieje i zacznie "bulgotać". Kiedy syrop osiągnie temperaturę 127 stopni C. (mierzymy za pomocą termometru cukierniczego) zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane masło, wanilię i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż masło się dokładnie rozpuści.
Syropem zalewamy wcześniej uprażoną kukurydzę, dokładnie mieszamy za pomocą dwóch drewnianych lub silikonowych łyżek, tak aby spływający syrop pokrył kukurydzę.
(UWAGA: syrop jest bardzo gorący, nie mieszaj popcornu palcami, można się poparzyć).
Po lekkim przestudzeniu (ok. 3-4 minut), nabieramy porcję popcornu z syropem i lekko dociskając między dłońmi tworzymy kulę. ( popcorn nie będzie się tak kleił do dłoni jeśli je posmarujesz masłem lub oliwą)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz