Skoro już wywołałam do tablicy moje coroczne pomysły na deser o smaku piernikowym nie będę czekała do samych Świąt i w ramach zimowego, weekendowego rozpieszczania podrzucam pomysł na piernikową panna cottę.
PIERNIKOWA PANNA COTTA
Składniki:
300 ml śmietany 30%
300 ml mleka
100 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Żelatyną namaczamy w 1/3 szkl wody. Mleko łączymy ze śmietaną podgrzewamy na mały ogniu nie doprowadzając do wrzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy czekoladę na następnie wcześniej namoczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika. Mieszankę studzimy, przelewamy do pojemniczków, które odstawiamy do lodówki.
Kiedy panna cotta stężeje, wyjmujemy ją z pojemniczków (łatwiej będzie wyjąć deser z foremki , jeśli ją zanurzysz na chwilę w ciepłej wodzie).
Przed podaniem panna cottę można posypać dodatkowo pokruszonymi ciasteczkami korzennymi lub piernikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz