poniedziałek, 13 grudnia 2021

Zimowy chai masala


 Chai masala to rozgrzewający napój na bazie herbaty, aromatycznych , korzennych przypraw i mleka. Jak dla mnie chai masala , mimo tego, że to napój smakuje troszkę jak deser. Mieszkanka korzennych przypraw sprawia , że herbata w tym wydaniu smakuje naprawdę świątecznie.
 
ZIMOWY CHAI MASALA

Składniki:
300 ml wody
2 łyżeczki brązowego cukru 
mały kawałek imbiru 
1 ziarno kardamonu
2  gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
3 goździki
szczypta startej gałki muszakatołowej
2 łyżeczki czarnej herbaty
1 szkl mleka
 
Przygotowanie:
Wodę z cukrem i przyprawami gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie dodajmy herbatę i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut. Chai przelewamy przez sitko, dodajemy ciepłe spienione mleko. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz