Chai masala to rozgrzewający napój na bazie herbaty, aromatycznych , korzennych przypraw i mleka. Jak dla mnie chai masala , mimo tego, że to napój smakuje troszkę jak deser. Mieszkanka korzennych przypraw sprawia , że herbata w tym wydaniu smakuje naprawdę świątecznie.
ZIMOWY CHAI MASALA
Składniki:
300 ml wody
2 łyżeczki brązowego cukru
mały kawałek imbiru
1 ziarno kardamonu
2 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
3 goździki
szczypta startej gałki muszakatołowej
2 łyżeczki czarnej herbaty
1 szkl mleka
Przygotowanie:
Wodę z cukrem i przyprawami gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie dodajmy herbatę i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut. Chai przelewamy przez sitko, dodajemy ciepłe spienione mleko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz