Aromatyczny kompot z suszu to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Ma tyle samo zwolenników , co i przeciwników. Są tacy którym, jego smak i aromat nie przeszkadza oraz tacy którzy nie wezmą go do ust. Ja należę do tej drugiej grupy i dlatego mój kompot robię bez wędzonych śliwek, jest wtedy łagodniejszy. Ale wracając do tematu dzisiejszego posta chciałam Wam zaproponować miłą odmianę napoju świątecznego z suszu w formie koktajlu.
Zdrowych, spokojnych i smakowitych Świąt Wam życzę.
ŚWIĄTECZNY KOKTAJL Z SUSZONYCH OWOCÓW
Składniki:
(2 porcje)
2 szkl mleka sojowego o smaku waniliowym lub mleka ryżowego
5 suszonych moreli
5 suszonych śliwek (nie wędzonych)
kilka goździków
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Owoce suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę.
Owoce odsączamy z wody, przekładamy do rondla i zalewamy mlekiem sojowym o smaku waniliowym lub mlekiem ryżowym. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz goździki (goździki najlepiej umieścić w zaparzaczu do herbaty, łatwiej będzie je wtedy usunąć z mleka). Gotujemy kilka minut, usuwamy goździki. Napój z owocami studzimy, a potem miksujemy na koktajl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz