niedziela, 20 grudnia 2020

Śliwka z makiem


 Dla tych , którzy nie lubią robić tradycyjnego makowca, albo jego smak już się po prostu znudził, a nie wyobrażają sobie świąt bez ciasta z makiem mam ciekawy pomysł. Ciasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Takim pysznym deserem na pewno zaskoczycie swoich gości. 
Prosto, pysznie i w świątecznym klimacie.

CIASTO ŚLIWKA Z MAKIEM
 
Składniki:
(forma 20x30cm)
biszkopt:
2 jajka
1/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1/2 szkl cukru
1/3 szkl oleju
1/4 szkl wody
1,5 łyżki kakao
masa czekoladowa ze śliwkami:
150 g śliwek suszonych 
1/2 szkl śliwowicy lub nalewki ze śliwek
1/2 szkl wody
masa:
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki kakao
 3 łyżki cukru
2 szkl mleka
200 g masła
dodatkowo:
puszka gotowej masy makowej 
 
Przygotowanie:
biszkopt:
Wodę, cukier, kakao i olej podgrzewamy mieszając. Powstałą w ten sposób płyn studzimy. 
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a potem ostudzony płyn czekoladowy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
masa czekoladowa ze śliwkami:
Śliwki zalewamy wodą oraz alkoholem (śliwowica lub nalewka) i moczymy 2-3 godziny. Potem odsączamy, ale nie wylewamy płynu (wykorzystamy do nasączenia biszkoptu). 
masa:
Żółtka łączymy z cukrem, mąką i kakao oraz 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy, a kiedy zacznie się gotować wlewamy mieszankę z żółtek. Gotujemy aż powstanie budyń. Budyń studzimy.
Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na niskich obrotach, dodając po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem łączymy z odciśniętymi śliwkami.
Złożenie:
Biszkopt nasączamy lekko płynem pozostałym z moczenia śliwek. Na nim rozsmarowujemy ok. 600 g masy makowej z puszki. Na maku układamy krem czekoladowy ze śliwkami. Odstawiamy do lodówki.
 
opcja nr.2 Krem czekoladowy można zastąpić musem śliwkowym.
200 g mrożonych  śliwek gotujemy, aż zmiękną dodając 1/3 szkl wody, aby się nie przypaliły do dna. Miękkie śliwki przecieramy przez sito (studzimy). Powstały z przetartych śliwek mus łączymy z ubitą śmietaną (300 ml śmietany+2 łyżki cukru) Do śmietany z musem dodajemy 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ok. 70 ml wody, a potem mieszamy z namoczonymi w alkoholu,odsączonymi suszonymi śliwkami. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz