Styczeń mija, a ja narobiłam sporo blogowych zaległości, więc czas zacząć je nadrabiać. Zaczynam od zdrowej zupy krem z jarmużu. Co to jest ten jarmuż? Zapewne większość z was już wie i miała z nim styczność, a dla tych bardziej zielono opornych krótkie wyjaśnienie - to taka roślina kapustna o silnie pokarbowanych liściach.
ZUPA KREM Z JARMUŻU
Składniki:
0,5 l bulionu warzywnego
2-3 ziemniaki
2 spore garści jarmużu (bez łodyg)
1-2 łyżeczki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojone ziemniaki gotujemy w bulionie, a kiedy zmiękną dodajemy jarmuż. Gdy jarmuż zmięknie wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem krem posypujemy drobno startym parmezanem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz