niedziela, 13 grudnia 2020

Piernikowe Ferrero

Zbliża się esencja świątecznych smaków. Przed Wami połączenie piernikowego puszystego ciasta, chrupiących pralinek i musu czekoladowo-piernikowego.

PIERNIKOWE FERRERO


Składniki: 
(forma 20x30 cm)
ciasto piernikowe:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
3/4 szkl mąki
mus czekoladowo-piernikowy:
600 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
150 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
1,5 łyżeczki żelatyny
75 ml wody
skórka otarta z 1 pomarańczy
wierzch:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka syropu glukozowego (opcjonalnie- sprawi, że polewa będzie błyszcząca)
dodatkowo:
200 g pralinek Ferrero Rocher
1 wafelek orzechowy

Przygotowanie:
ciasto:
(forma 20x30cm)
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesypujemy mąkę,kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. 
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy przez 30 minut w 175 stopniach.
mus czekoladowo-piernikowy:
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie podgrzewamy przez 15 sekund w mikrofali, mieszamy aby się rozpuściła, studzimy. 
100 ml śmietany mieszamy w 50 ml mleka podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w mieszance czekoladę, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika i otartą skórkę z pomarańczy. 
Łączymy ostudzony krem czekoladowy z ubitą śmietaną (robimy to partiami), a następnie z ostudzoną żelatyną (najlepiej jedną część masy wymieszać w oddzielnym naczyniu z żelatyną ,a potem dodać do reszty kremu) 
 
Złożenie:
Ciasto piernikowe smarujemy cienką warstwą musu. Mus posypujemy posiekanymi pralinkami ferrero wymieszanymi z posiekanym wafelkiem. Nakładamy resztę musu czekoladowo-piernikowego. Wierzch polewamy ostudzoną czekoladą rozpuszczoną w śmietanie (jeśli do masy czekoladowej dodamy glukozę polewa będzie bardziej błyszcząca). Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (najlepiej na noc)


1 komentarz: