czwartek, 4 kwietnia 2019

Blok waniliowy ze skórką pomarańczową i rodzynkami


Ten blok waniliowy to prawdziwa pokusa. Nie da się skończyć jedzenia na jednym kawałku. Jest słodki, chociaż mniej niż te czekoladowe, miękki i pachnący pomarańczami. Pierwszy raz zjadłam go dzięki koleżance, a że ona korzystała z tego przepisu robię to też ja.


BLOK WANILIOWY



Składniki:
220 g mleka w proszku
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
75 g masła (nie margaryny)
1/2 szkl wody
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g rodzynek

Przygotowanie:
Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą, odstawiamy do przestudzenia.
Mleko w proszku mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, a następnie zalewamy rozpuszczoną mieszanką z masłem. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy do foremki (20x15 cm), przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz