Ten blok waniliowy to prawdziwa pokusa. Nie da się skończyć jedzenia na jednym kawałku. Jest słodki, chociaż mniej niż te czekoladowe, miękki i pachnący pomarańczami. Pierwszy raz zjadłam go dzięki koleżance, a że ona korzystała z tego przepisu robię to też ja.
BLOK WANILIOWY
220 g mleka w proszku
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
75 g masła (nie margaryny)
1/2 szkl wody
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g rodzynek
Przygotowanie:
Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą, odstawiamy do przestudzenia.
Mleko w proszku mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, a następnie zalewamy rozpuszczoną mieszanką z masłem. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy do foremki (20x15 cm), przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz