wtorek, 16 kwietnia 2019

Necówka wielkanocna rolada



Nic nie smakuje tak dobrze w święta jak domowa wędlina. Na Wielkanoc polecam Necówkę, czyli pieczeń z polędwiczki otoczonej mięsem mielonym. Upieczona wygląda jako ogromy kotlet mielony, po przekrojeniu ukazuje w środku niespodziankę. Necówkę kroimy w grube plastry i podajemy z ćwikłą lub chrzanem.

NECÓWKA 


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
700 g karkówki
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżeczki czerwonej papryki
3 łyżeczki majeranku
Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Polędwiczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1 łyżeczką papryki i majeranku, oraz solą i pieprzem. Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody.  Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę. Mięso rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę i zawijamy. Roladę obsypujemy z wierzchu majerankiem, przekładamy na siatkę wędliniarską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. W połowie czasu pieczenia roladę należy przewrócić na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz