czwartek, 18 kwietnia 2019

Chleb z rodzynkami


Do domowych wędlin, które zwykle pieczemy przed świętami warto zrobić domowy chleb na prawdziwym zakwasie. Pachnący, świeży z chrupiącą skórką po prostu uwielbiam. Poniżej znajdziecie przepis na chleb w wersji lekko słodkiej - z dodatkiem rodzynek.

CHLEB z RODZYNKAMI


Składniki:
zaczyn:
70 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej typ 2000
100 ml wody
ciasto:
cały zaczyn przygotowany poprzedniego dnia
300 g mąki żytnie typ 720
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml wody
1-2 łyżki siemienia lnianego
1-2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:
zaczyn:
Zakwas łączymy z wodą i mąką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego dnia cały zaczyn dodajemy do mąki,którą mieszamy z cukrem i solą oraz wodą. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy siemię lniane i rodzynki.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i posypanej otrębami i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez 15 minut , a potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz