czwartek, 11 kwietnia 2019

Gofry owsiane z makiem


Pyszne chrupiące bez miksera na nietypowe śniadanie albo popołudniowy podwieczorek - gofry z mąki owsianej z dodatkiem maku. Do podania ulubiona konfitura, dżem lub bita śmietana - co, kto lubi.


GOFRY OWSIANE Z MAKIEM


Składniki:
150 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
150 g mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru
1,5 łyżki maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g rozpuszczonego masła
2 jajka
300 ml mleka
szczypta soli

Przygotowanie:
Składniki suche (obydwie mąki,cukier, proszek do pieczenia,sól,mak) mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki mokre: rozpuszczone ostudzone masło, mleko oraz jajka. Do mieszanki dodajemy składniki suche. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania kremowego ciasta. Odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy w rozgrzanej gofrownicy.

Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub w zdrowszej wersji z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz