Tradycyjną zupę pomidorową zwykle się robi z samych pomidorów. Mogą być świeże albo z puszki, czasem robi się ją tylko na koncentracie pomidorowym. A ja poniżej podaję Wam przepis na złamanie tej tradycyjnej zupy cukinią i mlekiem kokosowym zamiast śmietany. Do zupy dodałam gęsty i wyrazisty w smaku koncentrat pomidorowy Pudliszki,dzięki któremu zupa ma głęboki pomidorowy smak.
ZUPA POMIDOROWA z CUKINIĄ
Składniki:
1 litr bulionu
1 cukinia
1 ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem Pudliszki
1/2 puszki mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy startą na grubych oczkach marchew, a potem pokrojoną w kostkę, obraną cukinię. Smażymy, aż warzyw zmiękną.
W bulionie gotujemy ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. Kiedy ziemniak zmięknie do bulionu dodajemy obsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki i gotujemy przez 5 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładko. Do zupy kremu dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
#pudliszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz