Kalafiorowe curry to pomysł na szybką, prostą i lekką kolację. Wystarczy tylko parę składników i kilka minut, a pyszne danie ląduje na talerzach.
KALAFIOROWE CURRY Z SOCZEWICĄ
Składniki:
1/2 kalafiora
3/4 szkl czerwonej soczewicy
1 cebula
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/2 szkl wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora i soczewicę gotujemy z oddzielnych naczyniach. Ugotowanego kalafiora kroimy na drobniejsze różyczki.
Cebulę siekamy drono. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy imbir, kurkumę i szklimy na nich cebulę cebulę. Następnie dodajemy do niej kalafiora oraz soczewicę. Do całości dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę wody. Całość mieszamy i dusimy przez około 5-8 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz