wtorek, 11 grudnia 2018

Piernik staropolski


Piernik staropolski to mój ulubiony piernik i mimo, że tak długo trzeba na niego czekać czekam cierpliwie, bo jest wyjątkowy. Przepis kilka lat temu podpatrzyłam tu i tak jak autorka przepisu ciasto zagniatam około 4 tygodni przed świętami, a piekę około tygodnia przed Bożym Narodzeniem. Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i marcepanem, dzięki czemu nabiera wilgoci i robi się miękki. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Bez piernika nie ma prawdziwych świąt, więc moje ciasto już leżakuje w lodówce. A jak Wasze przygotowania do świąt? Już ruszyły?

PIERNIK STAROPOLSKI

Składniki:
piernik:
1,5 szkl cukru
500 g miodu
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
polewa:
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
dodatkowo:
200 g marcepana
2-3 słoiki powideł

Przygotowanie:
pierniki:
Miód i cukier podgrzewamy z masłem do całkowitego rozpuszczenia cukru w maśle. Mieszankę studzimy.
Mąkę, sól, przyprawę do piernika mieszamy. Do składników sypkich dodajemy rozpuszczone masło z miodem i cukrem, rozmieszaną w mleku sodę oraz jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto, które przekładamy do najlepiej szklanego lub kamionkowego garnka, przykrywamy ścierką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy cienko, przekładamy placki do form 39x26 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut każdy.
Placki studzimy, przekładamy powidłami i rozwałkowanym marcepanem. Tak przygotowany obciążamy np. deską do krojenia i odstawiamy na 1-2 dni, aby piernik zmiękł. Piernik można podzielić na 3 równe części i każdą  z nich polać polewą czekoladową (posiekaną czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance)


3 komentarze:

  1. mój mąz ucieszył by się z tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczny piernik obowiązkowo musi się znaleźć na każdym świątecznym stole!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto już dojrzewa w lodówce :D nie mogę się doczekać! Pycha jest!

    OdpowiedzUsuń