czwartek, 20 grudnia 2018

Torcik makowy z migdałami


Przed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą kopułką z chrupiącymi migdałami.

TORCIK MAKOWY


Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
3 jajka
63 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
120 g maku mielonego
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
masa z wiśniami:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
2 łyżki kremu migdałowego (lub 2 łyżki cukru pudru)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody
2-3 łyżki amaretto lub innego alkoholu
200 g wiśni z syropu
3/4 szkl amaretto lub wiśniówki do namoczenia wiśni

Przygotowanie:
spód:
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich miękkie masło i aromat. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Masę makową delikatnie łączymy z ubitymi białkami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
masa z wiśniami:
Wiśnie moczymy w amaretto lub wiśniówce (w wersji bez alkoholu dodajemy wiśnie bez moczenia)
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną).
Serek mascarpone ubijamy z kremem migdałowym lub cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dodajemy alkohol, a potem łączymy z ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny. 

Na ostudzony spód makowy przekładamy część masy serowej, na nią nakładamy odsączone wiśnie oraz pozostałą część masy. Odstawiamy do lodówki na noc. 
Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.



2 komentarze: