Przed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą kopułką z chrupiącymi migdałami.
TORCIK MAKOWY
Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
3 jajka
63 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
120 g maku mielonego
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
masa z wiśniami:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
2 łyżki kremu migdałowego (lub 2 łyżki cukru pudru)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody
2-3 łyżki amaretto lub innego alkoholu
200 g wiśni z syropu
3/4 szkl amaretto lub wiśniówki do namoczenia wiśni
Przygotowanie:
spód:
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich miękkie masło i aromat. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Masę makową delikatnie łączymy z ubitymi białkami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
masa z wiśniami:
Wiśnie moczymy w amaretto lub wiśniówce (w wersji bez alkoholu dodajemy wiśnie bez moczenia)
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną).
Serek mascarpone ubijamy z kremem migdałowym lub cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dodajemy alkohol, a potem łączymy z ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny.
Na ostudzony spód makowy przekładamy część masy serowej, na nią nakładamy odsączone wiśnie oraz pozostałą część masy. Odstawiamy do lodówki na noc.
Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.
Połączenie wiśni, maku i migdałów wydaje się być rewelacyjnym pomysłem! :)
OdpowiedzUsuńJest wyśmienity
OdpowiedzUsuń