Pigwa to owoc podobny do jabłek, chociaż dużo kwaśniejszy i twardszy, więc nie nadaje się do jedzenia na surowo, musi być przetworzony.
Z tego owocu robi się nalewki, soki, dodatki do herbaty, mięsa czy deserów. U mnie dzisiaj pigwa na słodko w postaci musu. Taki mus można dodawać do deserów, ciast, naleśników lub serów. Można też jeść bez dodatków, jest bardzo smaczny.
Z tego owocu robi się nalewki, soki, dodatki do herbaty, mięsa czy deserów. U mnie dzisiaj pigwa na słodko w postaci musu. Taki mus można dodawać do deserów, ciast, naleśników lub serów. Można też jeść bez dodatków, jest bardzo smaczny.
MUS z PIGWY
Składniki:
3 szt pigwa
1 cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Pigwę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przełożyć do garnka, dolać ok. 1/3 szkl wody i gotować, aż owoce zmiękną (ok. 20 minut). Zblendować na mus, dodać cukier waniliowy i dosłodzić cukrem według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz