piątek, 14 grudnia 2018

Rolada pienikowa z kremem pomarańczowym


Delikatny biszkopt o smaku piernika z puszystym kremem pomarańczowym w słodkiej mlecznej czekoladowej polewie na myśl przywołuje zbliżające się święta.
ROLADA  PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM


Składniki:
ciasto:
4 jajka
60 g cukru
40 g mąki
15 g przyprawy do piernika 
masa:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
15 g żelatyny
40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
70 g cukru pudru
300 ml śmietany
wierzch:
100 g czekolada mleczna
100 ml śmietany 30 %
20 g masła

Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i miksujmy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i przyprawę do piernika  mieszamy, a następnie przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12-14 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto przekładamy z papierem do pieczenia na ścierkę kuchenną i zwijamy w rulon. Zostawiamy do ostygnięcia.
masa:
Żelatynę moczymy w soku.
Budyń gotujemy na mleku i studzimy. Do ostudzonego budyniu dodajemy otartą skórkę, cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w soku (namoczoną żelatynę podgrzewamy 15  sek. w mikrofali, mieszamy i studzimy)
W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Ubitą śmietanę łączymy z masą budyniową, odstawiamy do lodówki na kilka minut,aby masa zaczęła tężeć. 
Tężejącą masę przekładamy na biszkopt,który ponownie zwijamy.  Roladę odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. 
wierzch:
Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, na końcu dodajemy miękkie masło. Studzimy i polewamy nią wierzch rolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz