Domowa
wędlina zawsze smakuje znakomicie, a zbliżające się święta są najlepsza
okazją, aby zagościła na naszych stołach. Dzisiaj propozycja
przedświąteczna na polędwicę z sosem pieczeniowym z nutą pomarańczy i żurawiny. Mięso wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos świetnie je uzupełnia.
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZENIOWYM POMARAŃCZOWO-ŻURAWINOWYM
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2 łyżki majeranku
1 ząbek czosnku
1 szklanka wody
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki konfitury żurawinowej do mięs
Przygotowanie:
Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony na głębokiej patelni. Kiedy polędwica będzie obsmażona na patelnię wlewamy wodę i przykrywamy pokrywką. Tak dusimy ok. 20-30 minut w zależności od grubości mięsa, przewracamy od czasu do czasu.
Sok pomarańczowy mieszamy z konfiturą żurawinową, podgrzewamy, a następnie dodajemy do sosu,który powstał z duszenia polędwicy. Sok dokładnie mieszamy z sosem i gotujemy ,aż trochę odparuje i zrobi się gęstszy.
(Jeśli konsystencja sosu będzie dla Was za rzadka można dodać odrobinę mąki rozrobionej w wodzie.)
Polędwicę kroimy w plastry i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz