niedziela, 14 października 2018

GRANOLA


Granola to chrupka mieszanka płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców. Najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem,można ją podać też z mlekiem. Zrobiona samodzielnie w domowych warunkach ma tą wyższość nad mieszankami kupionymi w sklepie,że możemy łączyć w niej w dowolnej kombinacji te składniki,które najbardziej lubimy

DOMOWA GRANOLA


Składniki:
100 g płatków owsianych
25 g pestek dyni
50 g orzechów nerkowca
25 g płatków migdałowych
1/2 szkl miodu
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
dodatkowo:
suszona żurawina, rodzynki, morele


Wykonanie:
Płatki owsiane,pestki dyni,posiekane orzechy nerkowca,płatki migdałowe, mieszamy w misce, wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko posypujemy lekko cukrem, polewamy miodem i w kilku miejscach układamy po małym kawałku masła. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając aby granola ładnie się zarumieniła. Studzimy. Większe skarmelizowane kawałki kruszymy. Do tak przygotowanej granoli można dodać suszone morele, żurawinę lub rodzynki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz