Czasem nachodzi mnie ochota na coś chrupkiego, a jednocześnie lekko słodkiego. W domowych warunkach można szybko w takiej sytuacji zrobić chrupiące florentynki z ziaren i płatków owsianych, które w zasadzie mamy pod ręką w każdej kuchni. Ciasteczka są pyszne, chrupiące i zdrowe. Nie można poprzestać na jednym. Są bardzo wciągające.
ZIARNISTE FLORENTYNKI
Składniki:
50 g płatków owsianych
25 g pestek słonecznika
25 g pestek dyni
40 g płatków migdałowych
40 g cukru pudru
1 białko
skórka otarta z cytryny lub połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Płatki owsiane, słonecznik oraz pestki dyni prażymy na suchej patelni na lekko złoty kolor. Studzimy. Do mieszanki dodajemy płatki migdałowe oraz białko roztrzepane widelcem z cukrem pudrem i otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Mieszamy. Nakładamy po łyżce masy pestkowej na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy okrągłe placuszki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut, aż brzegi ciastek się zezłocą.
Trzeba obserwować ciastka, aby nie trzymać ich w piekarniku za długo, bo będą gorzkie.
Po upieczeniu studzimy.
Przepis oryginalny na te cudeńka znalazłam tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz