niedziela, 21 października 2018

Jesienny sernik z marchewką i orzechami

  
Mamy piękną złotą jesień, dlatego dzisiaj na deser podaję sernik w jej kolorach.

JESIENNY SERNIK z MARCHEWKĄ i ORZECHAMI


Składniki:
spód:
450 g ciastek imbirowych lub maślanych
190 g masła
masa serowa:
500 g serka mascarpone
200 g orzechów nerkowca
100 ml śmietany 18%
400 g białej czekolady
2 marchewki (ok.200 g)
150 ml syropu klonowego
duża szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
wierzch:
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
garść orzechów włoskich
cynamon
syrop klonowy do polania

Przygotowanie:
spód:
Ciastka kruszymy na "piasek" i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę (22-24cm), dociskamy do boków i dna, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka minut
masa serowa:
Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę, a orzechy miksujemy w blenderze na gładką masę z dodatkiem śmietany 18%. 
Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy masę orzechową, odciśniętą marchewkę startą na tarce do ziemniaków (trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z soku), szczyptę gałki i cynamonu oraz białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl wody, podgrzewamy w mikrofali 15 sekund i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
wierzch:
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i przekładamy na masę serową. Posypujemy cynamonem, uprażonymi, ostudzonymi orzechami. Przed podaniem można polać jeszcze syropem klonowym.

2 komentarze: