środa, 17 października 2018

Jajka zapiekane z soczewicą w pomidorach


Zastanawiacie się nad sycącym śniadaniem na ciepło w jesienne poranki? Mam dla Was ciekawe i smaczne danie. Jajka zapiekane, a pod nimi rozgrzewająca soczewica z pomidorami i kiełbasą. Pomysł z programu Doradca Smaku trochę zmodyfikowany pod mój smak. W mojej kuchni na pewno zagości na dłużej.

JAJKA ZAPIEKANE Z SOCZEWICĄ W POMIDORACH


Składniki:
(4 porcje)
4 jajka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szkl czerwonej soczewicy
2-3 pomidory bez skóry z puszki plus 1/3 szkl zalewy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kawałek cienkiej ulubionej kiełbasy
sól,pieprz do smaku
szczypta kminku

Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, a kiedy się zeszklą dodajemy na patelnię, pokrojona w kostkę kiełbasę. Potem dodajemy pokrojone pomidory oraz soczewicę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kminku. Masę przekładamy do kokilek. Na wierzchu masy rozbijamy ostrożnie,tak aby nie uszkodzić żółtka jajko. Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok.20 minut.
Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami.

Masę z soczewicy i pomidorów można zrobić wieczorem,aby zaoszczędzić czas i zapiec z jajkami rano przed podaniem śniadania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz