czwartek, 27 września 2018

Ciasteczka czekoladowe z cynamonem i chili


Dzisiaj mam dzień czekoladowo-ciasteczkowego rozpieszczania. Poranki coraz zimniejsze i ciemniejsze, coraz ciężej się wstaje, dlatego do kawy trzeba czegoś wyjątkowego. Odrobina smaku czekolady połączonej z rozgrzewającym chili i aromatycznym cynamonem, a do tego gorąca kawa. Mmmmm.....Od razu robi się lepiej. 

CIASTKA CZEKOLADOWE 
z CYNAMONEM i CHILI


Składniki:
(na ok.35 ciastek) 
250 g masła
1,5 szkl cukru
2,75 szkl mąki
2 jajka
1/2 szkl kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta chili 
1 szczypta soli
do posypania:
1/3 szkl cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Łączymy składniki suche oprócz cukru: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chili i sól. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy wymieszane składniki suche. Ciasto będzie bardzo gęste i lepkie,dlatego odstawiamy je na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie z ciasta nabieramy łyżką porcje,z których robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuli po wierzchu posypujemy mieszanką cukru i cynamonu i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez ok.15 minut.





1 komentarz: