Jedną z najstarszych i najbardziej znanych odmian śliwek są węgierki i to z nimi głównie kojarzy się początek jesieni. Ale oprócz węgierek na rynku mamy kilka innych odmian śliwek,po które warto sięgnąć, bo są także smaczne i nadają się do wszelkich deserów. U mnie dzisiaj w roli głównej żółte śliwki. Duże, słodkie i soczyste. Tarta z nimi jest naprawdę dobra.
TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM
Składniki:
(forma 23cm)
ciasto :
220 g mąki,
2 łyżki cukru pudru,
140g zimnego masła,
1 żółtko
2 łyżki wody
krem:
260 ml mleka,
190 ml ajerkoniaku,
4 żółtka,
60 g cukru,
30 g mąki ziemniaczanej,
60 g mąki pszennej
dodatkowo:
10 dużych żółtych śliwek (Renkloda ulena),
dżem śliwkowy lub morelowy
Przygotowanie:
ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto,
które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę,nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, obciążamy je fasolą i pieczemy przez 15 min. w 190 stopniach. Usuwamy fasolę i
pieczemy jeszcze 15 minut.
krem:
Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia i łączymy z ajerkoniakiem.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obydwie mąki i odrobinę mleka z
ajerkoniakiem, mieszamy aby nie było grudek, a potem przelewamy do
reszty mleka z ajerkoniakiem. Gotujemy aż zgęstnieje, gorący krem
wylewamy na ciasto. Odstawiamy aż krem ostygnie.
Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki śliwki, które glazurujemy podgrzanym dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz