sobota, 22 września 2018

Tartaletki z gruszkami w żelu i bezą włoską


Powoli nadchodzi jesień, a z nią coraz gorsza pogoda i więcej czasu, który spędzamy w domu, dlatego dzisiaj propozycja na umilenie sobie tego czasu smacznymi tartaletkami z jesiennymi gruszkami. 

TARTALETKI Z GRUSZKAMI 

Składniki:
ciasto kruche:
500 g mąki
150 g masła
100 g smalcu
1/2 szk cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
gruszki w żelu:
5 gruszek
1/2 szkl wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyża mąki ziemniaczanej +1/3 szkl wody
bez włoska:
3 białka
150 g cukru 
50 ml wody

Przygotowanie:
ciasto kruche:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto owijamy folią i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) po kawałku na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy kółka trochę większe niż średnica foremek do babeczek. 
Babeczki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą,wypełniamy kółkami z wyciętego ciasta, które dociskamy do brzegów i dna foremek. 
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami cukierniczymi do pieczenia. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy fasolę oraz papier i podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy
gruszki w żelu:
Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy będą miękkie dodajemy cukry oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl wody. Gotujemy chwilę do uzyskania z soku konsystencji żelu. Studzimy.
bez włoska:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i 50 g cukru.
Resztę cukru zalewamy wodą i gotujemy pilnując termometrem cukierniczym temperatury syropu, musi osiągnąć 120 stopni. Syrop o tej temperaturze wlewamy powoli do miksowanych białek , wlewamy go przy brzegu naczynia w którym miksujemy białka. Miksujemy całość około 10 minut, aby wystudzić białka z ciepłym syropem (na początku białka mogą się rozrzedzić, ale po około 10 minutach zrobią się gęste i błyszczące). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Wykonanie:
Foremki napełniamy gruszkami w żelu. Wierzch dekorujemy bezą włoską za pomocą rękawa cukierniczego. Bezę przypalamy z wierzchu palnikiem cukierniczym, aby nabrała ładnego koloru.

2 komentarze: