Dzisiaj kolejny pomysł na bezmięsne kotleciki. Tym razem w roli głównej cieciorka i biały ser.
KOTLECIKI CIECIORKOWO-SEROWE
Składniki :
1 szkl cieciorki
250 g sera białego
2 jajka
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
bułka tarta do obtoczenia
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy przez noc, a następnie gotujemy. Ugotowaną cieciorkę miksujemy blenderem. Do cieciorki dodajemy żółtka oraz przeciśnięty przez praskę biały ser, curry i sodę, całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitego białka dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę białkową łączymy z masą cieciorkowo-serową. Formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz