Zapiekany pudding orzechowy z prażonymi płatami owsianymi i serkiem wiejskim, do tego owoce, prażone płatki migdałowe i miód. Mmmmm..... pyszne i zdrowe. Polecam na śniadanie albo też na deser
ŚNIADANIOWY PUDDING ORZECHOWY z OWOCAMI
i SERKIEM WIEJSKIM
Składniki:
(na 4 kokilki)
180 g serka wiejskiego
2 jajka
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków migdałowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła orzechowego
dodatkowo:
ulubione owoce do podania
1 łyżka miodu do polania wierzchu
Przygotowanie:
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy.
Oddzielnie prażymy płatki migdałowe i też studzimy.
Serek mieszamy z miodem i masłem orzechowym.
Jajka obijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia, a potem serek wymieszamy z masłem orzechowym i miodem, oraz ostudzone, lekko pokruszone płatki owsiane i 1 łyżeczkę płatków migdałowych. Mieszamy i przekładamy do kokilek do 3/4 wysokości.
Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i podajemy z ulubionymi owocami, posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i polewamy miodem.
Można jeść także ostudzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz