Dzisiaj prosty i szybki sposób na domowe sushi bez zawijania. Nie należę do osób, które przepadają za glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym, zielony ogórek, por i nasz polski akcent drobno starta słodka marchewka.
OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA
(na 4 porcje)
100 g ryżu jaśminowego
4 łyżki mirin-u (wino ryżowe)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/3 pora (zielona część)
1 mała marchewka
1/2 ogórka
sos:
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
opcjonalnie czarny sezam do posypania
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe) mieszamy dokładanie.
Pora kroimy w cienkie piórka, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu.
Na talerzu układamy małą obręcz/pierścień do formowania sałatek, łyżką nakładamy warstwę ryżu, dociskamy do dna. Na ryżu układamy warstwę tuńczyka i także dociskamy. Potem nakładamy warstwę pora, następnie marchewki i ogórka. Delikatnie zdejmujemy obręcz. Wierzch polewamy sosem z mieszanki śmietany z majonezem i sosem sojowym oraz opcjonalnie posypujemy czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni.
Inspiracją był ten ten przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz