Szukacie pomysłu na obiad bez mięsa? Proponuję smaczne kotleciki z warzyw. Idealne połączenie, w którym można przemycić marchewkę i groszek każdemu warzywnemu niejadkowi.
KOTLECIKI Z WARZYW
Składniki:
2 cebule,
100 g startej marchewki,
100 g mrożonego groszku,
500 g mrożonego kalafiora,
3-4 jajka,
3 łyżki masła,
sól,pieprz,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
1/2 pęczka kopru,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę,szklimy na maśle,dodajemy marchewkę i groszek, dusimy doprawiając solą i pieprzem. Kalafiora gotujemy, odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Natkę i koper siekamy. Marchew, groszek, cebulę, kalafiora, zioła i jajka oraz mąkę mieszamy. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz formując kotlety. Obsmażamy z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz