Dość często na niedzielny obiad robię pieczonego kurczaka. Czy to pieczony w całości czy całe ćwiartki lub skrzydełka albo podudzia staram się zmieniać dodatki lub marynaty tak aby smakował za każdym razem inaczej. Dzisiaj na obiad zrobiłam pałki z kurczaka marynowane w cytrusowej zalewie.
PAŁKI Z KURCZAKA
w CYRTUSOWEJ MARYNACIE
Składniki:
10 podudzi kurczaka
na marynatę:
5 posiekanych szalotek
5 rozgniecionych ząbków czosnku
kawałek imbiru
garść posiekanej natki pietruszki, kolendry i tymianku
sok z 2 limonek i z 2 cytryn oraz z 2 pomarańczy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
5 łyżek ciemnego rumu
zioła:ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty zrobionej z
powyżej podanych składników (łączymy wszystkie składniki). Marynujemy się całą noc.5 posiekanych szalotek
5 rozgniecionych ząbków czosnku
kawałek imbiru
garść posiekanej natki pietruszki, kolendry i tymianku
sok z 2 limonek i z 2 cytryn oraz z 2 pomarańczy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
5 łyżek ciemnego rumu
zioła:ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Podudzia pieczemy w 200 stopniach prze ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz