Naleśnikowe krokiety zazwyczaj robię z farszem mięsno-warzywnym. Robię je z mięsa i warzyw, które zostaną po ugotowaniu zupy. Tym razem zrobiłam farsz bez dodatku mięsa, z jajek połączonych z warzywami i serem. Bardzo fajna odmiana, spróbujcie koniecznie.
KROKIETY z FARSZEM
z WARZYW I JAJEK
Składniki:
(7-8szt)
naleśniki:
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl mąki
szczypta soli
3 łyżki oleju
farsz:
2 jajka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 pora
75 g sera żółtego
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
panierka:
1 jajko
bułka tarta
Przygotowanie:
naleśniki:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz sól. Jeśli ciasto jest za gęste można dolać jeszcze trochę mleka. Smażymy naleśniki.
farsz:
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pióra, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz,mieszamy.
Farsz nakładamy porcjami na naleśniki, zawijamy i tak przygotowane krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor.
Super przepis
OdpowiedzUsuń