Kokosowy pudding z chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek jest dobrą przekąską na drugie śniadanie lub też pysznym deserem.
KOKOSOWA CHIA z MUSEM z KARMELIZOWANYCH OWOCÓW
Składniki:
(2 małe porcje)
1,5 szkl mleka kokosowego
4 łyżeczki chia (szałwia hiszpańska)
mus:
1 jabłko
1 gruszka
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki brązowego cukru
szczypta cynamonu
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją . (najlepiej odstawić na noc)
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny aby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus.
Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach i posypujemy otartą skórką z cytryny
O mniam, z tymi karmelizowanymi owocami musiał smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie deserki. :)
OdpowiedzUsuń