sobota, 10 lutego 2018

Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek


Kokosowy pudding z chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek jest dobrą przekąską na drugie śniadanie lub też pysznym deserem. 

KOKOSOWA CHIA z MUSEM z KARMELIZOWANYCH OWOCÓW



Składniki:
(2 małe porcje)
1,5  szkl mleka kokosowego
4 łyżeczki chia (szałwia hiszpańska)
mus:
1 jabłko
1 gruszka
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki brązowego cukru
szczypta cynamonu
skórka z cytryny
 

Przygotowanie:
Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją . (najlepiej odstawić na noc) 
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny aby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus.

Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach i posypujemy otartą skórką z cytryny


2 komentarze: