wtorek, 20 lutego 2018

Pyzy z mięsem (kartacze)


Kartacze, cepeliny, pyzy - nazwa tych kluchów w zależności od regionu jest zmienna, ale smak zawsze domowy, przywołujący miłe wspomnienia. U mnie dzisiaj wersja z mięsem,ale można zrobić mniejsze "z dziurką" bez nadzienia.

PYZY z MIĘSEM 
Składniki:
ciasto:
1,5 kg obranych surowych ziemniaków
0,7 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
szczypta soli
farsz:
400 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
farsz:
Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy.
ciasto:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. 
Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą ścierki lub gazy. Soku pozostałego z odciskanych ziemniaków nie wylewamy. miskę z sokiem odstawiamy na kilka minut, następnie zlewamy do innego naczynia, a skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków. 
Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku odciśniętego z tartych ziemniaków.
Pyzy podajemy np. ze skwarkami. 

4 komentarze: