Czym pachnie dla mnie lato? Dojrzałymi, słodkimi owocami. Lato to nie tylko truskawki, czy czereśnie, ale też morele, które uwielbiam, dlatego z okazji pierwszych dni lata upiekłam słoneczną tartę z tymi owocami. Jest słodka, ale złamana lekko kwaśnym posmakiem moreli. Wszystko idealnie wyważone. Przy okazji dzisiejszego wpisu chciałabym Was zaprosić na stronę Uczymy jak słodzić , gdzie dowiecie się jak słodzić z głową, bez wyrzeczeń oraz zapoznacie się ze stereotypami na temat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi.
TARTA Z MORELAMI
Składniki:
ciasto:
160 g mąki
30 g cukru np.biały od Cukier Polski
120 g masła
2 łyżki wody
szczypta soli
wypełnienie:
2 budynie waniliowe
0,75 l mleka
2 łyżki cukru np.biały od Cukier Polski
60 g masła
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
kilka moreli
kruszonka:
40 g mąki
25 g cukru np.biały od Cukier Polski
35 g zimnego masła
płatki migdałowe do posypania wierzchu
Przygotowanie:
wypełnienie:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy.
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko łączymy ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki.
ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut. Na koniec posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Całość po upieczeniu można posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Co za cudo! Muszę koniecznie ją zrobić!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
dzięki i gorąco polecam
Usuńjaka apetyczna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńA morele ze skorką, czy obrane?
OdpowiedzUsuńze skórką
UsuńWygląda wspaniale! To budyniowe nadzienie to sama rozkosz dla podniebienia ^_^
OdpowiedzUsuń