Jabłka, orzechy i krem, a do tego ananas kombinacja wydawała by się dość dziwna, ale jest przepyszna. Kolejny przepis siostry Anastazji godny polecenia, a poniżej przepis na wersję uproszczoną tj. z budyniem z torebki .
MEDUZA
Składniki:
(forma 20x30)
spód:
2 jajka
1 szklanak mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/ 2 szklanki siekanych orzechów włoskich
2 duże jabłka
masa:
1 budyń waniliowy
sok z ananasów z puszki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła
wierzch:
2 galaretki cytrynowe
1 puszka ananasów
opcjonalnie kilka sztuk suszonej żurawiny
Przygotowanie:
spód:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru.
Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a potem pokrojone jabłka (z sokiem, który się utworzy) i orzechy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach.
masa:
Na soku z ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny.
wierzch:
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Wykonanie:
Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz żurawinę (opcjonalnie) zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy do lodówki.
Kusząco wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuń