niedziela, 30 października 2016

Kurczak a'la cacciatore


Kurczak cacciatore  to jedeno z dań domowej kuchni włoskiej. Do jego zrobienia oprócz kurczaka zazwyczaj używa się pomidorów, grzybów i oliwek. Danie idealne na rozgrzewający jesienny obiad albo kolację.

KURCZAK a'la CACCIATORE


Składniki:
1 filet z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 plasterki szynki prosciutto (można zastąpić boczkiem)
2 gałązki rozmarynu
kilka gałązek tymianku
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5-6 pieczarek
garść oliwek
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy prosciutto,aż będzie chrupiące. Szynkę zdejmujemy z patelni,odkładamy na ręcznik papierowy. 
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek oraz gałązki rozmarynu. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka, obsmażamy, a potem dodajemy pokrojone pieczarki, pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy chipsy z prosciutto, tymianek oraz pokrojone oliwki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz