poniedziałek, 14 listopada 2016

Bitki w warzywach


Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą 
(u mnie pęczak).

BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI


Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
 2 łyżki maki pszennej
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
6 pieczarek
1,5 litra wody

2 gałązki świeżego rozmarynu
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Łopatkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim plastry łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy sos odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz