wtorek, 25 października 2016

Kurczak w sosie teryiaki


Teriyaki to japońska technika kulinarna polegająca na smażeniu lub grillowaniu zamarynowanego mięsa. Sos teriyaki, w przeciwieństwie do sojowego, jest słodki. Główne składniki marynaty teriyaki to sos sojowy połączony ze słodkim sake, cukrem albo miodem. Można pokusić się o zrobienie sosu samodzielnie albo w szybszej wersji użyć sosu gotowego, który można kupić praktycznie w każdym większy markecie.
 Danie idealne zarówno na szybki obiad jak i pyszną kolację.

KURCZAK w SOSIE TERIYAKI


Składniki:
1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 cm imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej 
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki sosu teryiaki (do marynowania)
1 mała puszka kukurydzy
1/2 słoiczka kiełków soi
sos ostrygowy do smaku
olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:
Filet kurczaka kroimy na kawałki, zalewamy sosem teryiaki i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki,  imbir ścieramy na drobnej tarce. Wszystko podsmażamy na oleju ryżowym, dodajemy trawę cytrynową (przed dodaniem dobrze jest grubszą końcówkę trawy lekko rozgnieść), a kiedy cebula się zeszkli wkładamy na patelnię zamarynowanego kurczaka. 
Kurczaka obsmażamy, a następnie polewamy sokiem z cytryny. 
Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę i kiełki soi, smażymy przez chwilę tak aby zachowały jeszcze sprężystość.Do smaku doprawiamy sosem sojowym i ostrygowym.

Podajemy z ryżem lub makaronem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz