środa, 12 października 2016

Sernik z Reese's



Dzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych serników, w którym bardzo fajnie łączy się smak słony ze słodkim. To coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich czekoladek Reese's (dostępne, także u nas w większych marketach). Myślę,że ten bardzo kremowy sernik z kawałkami słodko-słonych czekoladek każdemu poprawi nastrój  w brzydkie jesienne popołudnie. Spróbujcie koniecznie.


SERNIK z REESE'S
 

Składniki: 
(forma 24cm)
spód: 
300 g ciastek czekoladowych 
150 g masła
masa serowa:
750 g sera (najlepiej już przemielonego,ale nie tego z wiaderka)  
200 g cukru  
1 cukier waniliowy 
4 jajka  
3 łyżki śmietany 30%  
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
dodatkowo:
1 opakowanie czekoladek Reese's

Przygotowanie:
spód: 
Ciastka kruszymy drobno i mieszamy je z roztopionym i ostudzonym masłem (powinny mieć konsystencje mokrego piasku)
Masą wylepiamy dno i boki tortownicy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. w tym czasie przygotowujemy masę serową.

masa serowa:  
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki masy serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.  
Połowę masy serowej przelewamy na spód z ciastek, na niej układamy pokrojone na mniejsze kawałki czekoladki Reese's, a następnie pozostała część masy serowej. 

Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy wypełnionej do połowy wodą i  wstawiamy  piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Wierzch ostudzonego sernika dekorujemy według uznania.  




3 komentarze:

  1. nie jadłam jeszcze tych tych czekoladek :) Sernik tak pysznie wygląda, że nie sposób mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega-pysznie! uwielbiam masło orzechowe, myślę, że taki wypiek bardzo by mi smakował

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny! Widać, że jest bardzo kremowy. Bardzo chętnie bym spróbowała tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń