Dzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych serników, w którym bardzo fajnie łączy się smak słony ze słodkim. To coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich czekoladek Reese's (dostępne, także u nas w większych marketach). Myślę,że ten bardzo kremowy sernik z kawałkami słodko-słonych czekoladek każdemu poprawi nastrój w brzydkie jesienne popołudnie. Spróbujcie koniecznie.
SERNIK z REESE'S
Składniki:
(forma 24cm)
spód:
300 g ciastek czekoladowych
150 g masła
masa serowa:
750 g sera (najlepiej już przemielonego,ale nie tego z wiaderka)
200 g cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
dodatkowo:
1 opakowanie czekoladek Reese's
Przygotowanie:
spód:
Ciastka kruszymy drobno i mieszamy je z roztopionym i ostudzonym masłem (powinny mieć konsystencje mokrego piasku)
Masą wylepiamy dno i boki tortownicy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. w tym czasie przygotowujemy masę serową.
masa serowa:
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki masy serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
Połowę masy serowej przelewamy na spód z ciastek, na niej układamy pokrojone na mniejsze kawałki czekoladki Reese's, a następnie pozostała część masy serowej.
Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy wypełnionej do połowy wodą i wstawiamy piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wierzch ostudzonego sernika dekorujemy według uznania.
nie jadłam jeszcze tych tych czekoladek :) Sernik tak pysznie wygląda, że nie sposób mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega-pysznie! uwielbiam masło orzechowe, myślę, że taki wypiek bardzo by mi smakował
OdpowiedzUsuńCudny! Widać, że jest bardzo kremowy. Bardzo chętnie bym spróbowała tego cuda :)
OdpowiedzUsuń