środa, 5 października 2016

Jesienny biszkopt z marmoladą jabłkowo marchewkową


To nie będzie typowe ciasto z jabłkami chociaż na takie wygląda. Tym razem połączenie jabłek i marchewki w pysznej domowej marmoladzie. 
 Jak ją zrobić? Przeczytacie poniżej, to nic trudnego.

BISZKOPT z MARMOLADĄ JABŁKOWO-MARCHEWKOWĄ

 

Składniki:
(forma25x30)

biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki ryżowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
marmolada:
5-6 dużych jabłek
3-4 duże marchewki
sok z 1/2 cytryny
2 galaretki pomarańczowe
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki cynamonu   
masa budyniowa:
0,75 l mleka
2 budynie
100 g masła
dodatkowo:
kilka małych biszkoptów
biała czekolada

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
marmolada:
Jabłka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy razem i gotujemy do momentu, aż masa zrobi się miękka. Zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki mus, a następnie dodajemy cukier, cynamon oraz sypką galaretkę.
Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
masa budyniowa:
Na mleku gotujemy budyń,który następnie studzimy.
Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę. 
złożenie:
Masę z jabłek przekładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugą połówką biszkoptu i odstawiamy na około pół godziny do lodówki, aby masa jabłkowa stężała. 
Następnie na biszkopt wykładamy masę budyniową,a wierzch posypujemy startymi biszkoptami lub samą startą białą czekoladą

 



3 komentarze: