środa, 19 października 2016

Ciasto ze śliwkami


Jaki jest smak najbardziej kojarzący się z jesienią? W moim wypadku to śliwki węgierki. Nie może więc zabraknąć tradycyjnego ciasta ucieranego ze śliwkami.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI 



Składniki:
(forma 24 cm)
ciasto:
125 g masła
125 g cukru250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 cukier waniliowy
4 jaja
300 g śliwek
szczypta cynamonu (według uznania)
kruszonka:
60 g mąki
30 g cukru
50 g masła

Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ostudzone masło i składniki sypkie. 
Ciasto wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek bez pestek. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. 
Po tym czasie posypujemy je kruszonką i pieczemy jeszcze około 15 minut.
(kruszonka: mieszamy cukier i mąkę z zimnym masłem)





1 komentarz: